Paklijst

Licht op reis: een paklijst voor backpackers

Het maakt niet uit hoelang je van huis bent – teveel meenemen is altijd lastig! Niet alleen kan teveel baggage je extra kosten opleveren (zware, in te checken vliegtuig-baggage), je loopt ook nog eens harder te zeulen met zo’n grote, overbeladen tas. Tegenwoordig kun je bijna alles kopen wat je bent ‘vergeten’ mee te nemen – van zonnebrand tot (nieuwe) camera’s. Dus: weegt je backpack teveel – koop het daar! In de meeste landen is dit ook nog eens goedkoper dan het thuis al aan te schaffen.

De paklijst

De hier weergegeven lijst is volledig en afgestemd op eigen reis-ervaring. Deze paklijst is gebruikt voor een reis van 5 maanden.

Download

Handig voor tijdens het inpakken:
Download de paklijst in PDF-formaat.
Download de paklijst in XLS-formaat

Overzicht

Voor het gemak staat hier de hele paklijst in een overzichtelijke tabel. Verderop de pagina staat per onderdeel een uitgebreide uitleg inclusief handige aanschaftips en -mogelijkheden.

Documenten

Kleding

Koffer

Ticket Ondergoed (5x) Backpack
Paspoort Sokken (5x) Beschermhoes backpack
Verzekeringspas Regenjas Dagrugzak
Vaccinatiekaart Fleece-trui Compression bags
Bankpas Merino trui Vuile was-zak
Bankpas reader Shirt met lange mouwen Hangslotjes
Creditcard T-shirts (2x) Klein zakje voor losse objecten
Collegekaart Zwembroek
Portemonnee Linnen- of spijkerbroek
Pasfoto’s Afritsbroek
Moneybelt Korte broek
Lijst met telefoonnummers Slippers
(Internationaal) rijbewijs Robuuste (berg-)schoenen
Bandana

Toilettas / Slapen

Etcetera

Lakenzak Fotocamera
Oordopjes Lader voor je camera
Tandenborstel Extra accu voor je camera
Klein potje scheerschuim Extra geheugen voor je camera
Scheermes Telefoon
Pleisters Telefoonlader
Paracetamol MP3-speler
Betadine Zonnebril
Teek-pen Pen
DEET Zaklamp / Hoofdlamp
ORS Boek
Desinfecterende zalf Dagboek
Nagelknipper Reisgids
Diarree-remmers Zakmes
Maandverband
Flosdraad
Pincet
Lenzenvloeistof
Waterzuiverend middel
Malaria-pillen
Microfibre handdoek

 

Een omschrijving van de paklijst

Documenten

Ticket
Actiepunt  Time-saver: Heb je al online ingecheckt?

Paspoort
Let er op dat een aantal landen als voorwaarde stelt dat je paspoort minimaal 6 maanden geldig is.
Actiepunt  Indien nodig, heb je al een visum geregeld?

Verzekeringspas
Sluit een volledige reisverzekering af, zodat je – mocht er onverhoopt iets gebeuren – onderweg of naderhand niet voor vervelende, onverwachte kosten komt te staan.

Vaccinatiekaart (gele boekje)
Ik heb hem zelf nog nooit hoeven te tonen, maar een aantal landen stelt verplicht dat je kunt bewijzen dat je bent ingeënt tegen bepaalde aandoeningen.
Actiepunt  Zoek uit welke vaccinaties je nodig hebt.

Bankpas
Met een wereldpas kun je op heel veel plekken ter wereld eenvoudig geld uit de muur halen.
LET OP: Tegenwoordig schakelen een aantal banken de mogelijkheid voor geldopnames in het buitenland automatisch uit.Actiepunt Controleer voor vertrek of je je wereldpas nog moet activeren zodat je deze over de grens kan gebruiken.

Bankpas Reader
Als je onderweg je geldzaken wilt beheren is je e-dentifier (of hoe je bank deze ook noemt) uiteraard onmisbaar!

Creditcard
Als je wilt pinnen wordt lang niet overal je Nederlandse bankpas geaccepteerd. Daarnaast is handig om een creditcard te hebben als je online tickets of accomodatie wilt reserveren.

* Collegekaart (voor studenten)
Voor verscheidene musea, bezienswaardigheden of voor het openbaar vervoer is er vaak de mogelijkheid om op vertoon van een collegekaart korting te krijgen.
Actiepunt  De ISIC kaart kun je online kopen.

Portemonnee
Neem een kleine portemonnee mee, die je eenvoudig kan wegstoppen.

Pasfoto’s
Om ter plaatste een aantal documenten – officieel of onofficieel – aan te vragen is het soms nodig om een pasfoto bij te hebben

Moneybelt
Hiermee hou je documenten en geld uit het zicht en uit het bereik van ongewenste handen

Lijst met telefoonnummers
Maak een overzicht van telefoonnummers die je nodig zou kunnen hebben

  • Alarmnummers voor het blokkeren van passen
  • Nummers van mensen thuis (want wie kent nog mobiele nummers uit zijn hoofd)
  • Noodnummers van je reisverzekering

Actiepunt Bewaar deze nummers ook in een email die je naar jezelf verstuurt. Zo heb je altijd een backup paraat.

(Internationaal) rijbewijs Voor sommige landen is het verplicht dat je een internationaal rijbewijs meeneemt. Vaak volstaat je reguliere Nederlandse rijbewijs.

Koffer

Om ervoor te zorgen dat je precies voldoende meeneemt, is het handig om je goed te orienteren voor de aanschaf van je backpack. Je wilt essentiële spullen makkelijk mee kunnen nemen, zonder dat je je daarvoor een breuk hoeft te sjouwen.

Backpack backpack afbeelding
Een goede backpack uitkiezen is heel belangrijk. Omdat je waarschijnlijk voor een langere periode onderweg gaat, is het een goed idee om zeker te weten dat je tevreden bent met je keuze. Je backpack moet goed passen zodat je geen last van je rug, nek of schouders krijgt. Daarnaast wil je niet teveel meenemen – spullen die niet noodzakelijk zijn, worden alleen maar lastig en zwaar als je er continu mee loopt rond te zeulen. Koop dus je backpack niet te groot!

 

Beschermhoes backpack beschermhoes backpack afbeelding
Een beschermhoes voor je backpack is in meerdere opzichten een handige keuze. Ten eerste zorgt deze ervoor dat je backpack een vliegreis cq wilde busreizen overleeft. Daarnaast kan je beschermhoes ook als regenhoes dienen. Tenslotte is het handig om je backpack in te pakken zodat niemand toegang heeft tot je spullen of – wat ook voorkomt – op het vliegveld drugs in je baggage stopt.

 

Dagrugzak dagrugzak afbeelding
Voor dagelijkse uitstapjes is een kleine rugzak (daypack) onmisbaar. Hiervoor gelden dezelfde overwegingen als een backpack: hij moet goed zitten, niet te klein of te groot zijn en lekker stevig zijn.Een dagrugzak met een stevige achterkant draagt prettig – hiermee heb je minder last van een zweterige rug en blijven je spullen goed op hun plek liggen.

 

Compression bags compression bags afbeelding
Met compression bags kun je je kleding een stuk compacter meenemen. Dit scheelt ruimte en rommel in je backpack – neem er 1 mee voor je shirts/truien, 1 voor je broeken.

 

 

Vuile was-zak
Hoewel onderweg je oksel-frisheid niet altijd gegarandeerd blijft, is het prettig om je zweet-sokken uit de buurt van je frisse t-shirts te houden.Ik gebruik hier zelf 1 van mijn compression bags voor, zodat ook mijn vuile was weinig ruimte in mijn backpack neemt.

Hangslotje(s) hangslotje afbeelding
Op het vliegveld of tijdens je busreis is het soms wenselijk om je rugzak af te kunnen sluiten. Gebruik hiervoor slotjes met code, kleine rot-sleuteltjes raak je veel te makkelijk kwijt!TIP: Gebruik een TSA slot, zodat je sloten bij een security controle op het vliegveld niet opengeknipt worden.LET OP: In sommige landen (bijv een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika) is het zeer raadzaam om onderweg je spullen goed af te sluiten. In andere landen wordt dit juist opgevat als een gebrek aan vertrouwen in de lokale bevolking.

Klein zakje voor losse objecten
Om ervoor te zorgen dat kleine dingen zoals stekkers, opladers, kabeltjes, etc niet overal in je backpack rondzwerven kun je ze het beste in een klein afsluitbaar zakje meenemen.

Kleding

Voor elk klimaat en elke reis geldt: kleed in laagjes!. Hierdoor hoef je minder verschillende spullen mee te nemen, waardoor je backpack lichter blijft.

Ondergoed 5x

Sokken 5x
Het aantal dat je meeneemt is afhankelijk van hoe vaak je kan en wilt wassen. Vijf stuks kom je (vooral in warme landen) een heel eind mee.

Regenjas
Een regenjas is waterdicht, winddicht en licht. Dit maakt het een handig kleedstuk van fris weer tot vries-weer.

Fleece-trui fleece trui afbeelding
Een fleece-trui is relatief licht en dun, maar goed isolerend. Hierdoor neemt deze weinig ruimte in in je backpack, en handig om in koude(re) gebieden in laagjes te kleden.

 

 

* Trui/shirt van merino-wol
merino shirt afbeeldingToegegeven, een trui van merino-wol is niet goedkoop – maar lekker warm, licht en tegelijkertijd ‘nare luchtjes-vrij’. Tijdens lange bergtochten, of simpelweg in koudere gebieden houdt een merino-trui je op temperatuur terwijl je okselfris blijft. Hij neemt ook nog eens heel weinig plek in je backpack in.

 

Shirt met lange mouwen
Een shirt met lange mouwen draag je niet alleen tegen de kou, maar ook als je bepaalde religieuze of overheidsgebouwen in wil.

T-shirts 2x
Extra t-shirts kun je ook prima op plek van bestemming kopen. Neem er daarom maximaal 2 of 3 mee.

Zwembroek

* Linnen- of spijkerbroek
Maak een keuze voor een van de twee, afhankelijk van de temperatuur op plaats van bestemming. Zo heb je ook een ‘net’ kledingstuk mee.

Afritsbroek
Lange en korte broek ineen! Hiermee loop je niet volledig “fashionable” rond, maar het scheelt weer ruimte in je rugzak.

Korte broek

Slippers

Robuuste (berg-)schoenen
Bergschoenen zijn niet altijd nodig. Bij veel trekkings volstaan ook gewone, stevige schoenen.

Bandana
Een bandana kun je over je hoofd dragen als het warm of koud is – een goede bescherming bij warm en koud weer dus.

Slapen

Lakenzak
Afhankelijk van je budget en bestemming zul je bij tijd en wijle op plekken slapen waar je het liefst zo min mogelijk contact met het matras wilt maken. Een lakenzak kan je (deels) beschermen tegen bed bugs, muggen en andere vervelende beesten. Daarnaast is het handig om als je bedekt wilt slapen in een warme omgeving.

Oordopjes
Een slaapzaal kan erg druk zijn en die goedkope kamer bij de straat kan onverwacht veel motorlawaai binnenlaten…

Toilettas

Tandenborstel

Klein potje scheerschuim shaving oil afbeelding
Mijn keus: William’s shaving oil. Per scheerbeurt heb je maar 2 druppels nodig, en het neemt praktisch geen ruimte in in je toilettas!Deze scheerolie is bij elke (goede) drogisterij verkrijgbaar.

 

 

Scheermes

Pleisters

Paracetamol

Betadine

Teek-pen

DEET DEET afbeelding
Koop vooraf een goed muggen-werend middel met een hoog percentage DEET. Het is een goede zet om van tevoren een of twee potjes in Nederland te kopen, omdat op bestemming niet altijd makkelijk (heel) sterke middelen te vinden zijn.

 

ORS ORS afbeelding
Neem een voorraadje mee! Het is handig om dit alvast klaar te hebben liggen, voor het geval de reizigersdiarree al vroeg om de hoek komt kijken.ORS (oral rehydration salts) helpen je om uitdroging te voorkomen, op het moment dat reizigersdiarree toeslaat. Sommigen gebruiken het na een avondje flink doorhalen, om het vochtgehalte in je lijf weer in balans te helpen.

Desinfecterende zalf
Voor die onverwacht vieze wc onderweg of wanneer er geen water in de buurt is.

Nagelknipper

Naald en draad
Er gaat altijd wel *iets* stuk onderweg.

Diarree-remmers
Overal te koop, maar je wilt niet de eerste dag zonder zitten…

Maandverband

Flosdraad

Pincet

Waterzuiverend middel

* Malaria-pillen
Wel of niet meenemen op reis?De keuze om malaria-pillen mee te nemen is aan jezelf. De GGD geeft vaak (preventief) het dringende advies de pillen mee te nemen. Er zijn veel reizigers die de sterke bijwerkingen niet vinden opwegen tegen de mogelijke voordelen. Maak voor jezelf de keuze…Actiepunt Maak een afspraak met je GGD als je Malaria-tabletten wilt meenemen.

Lenzenvloeistof

Microfibre handdoek Microfibre handdoek afbeelding
Dun en snel droog. Een microvezel handdoek scheelt ruimte in je backpack.

 

 

Etcetera

Foto-camera

Lader voor je camera

Extra accu voor je camera

Extra geheugenkaart voor je camera
Maak tijdig een backup op CD/DVD van je foto’s op je geheugenkaart, in het geval je camera kwijtraakt door diefstal/verlies.

Telefoon
Let erop dat je telefoon dual/triple-band is, afhankelijk van je bestemming
Actiepunt Zorg ervoor dat je telefoon simlockvrij is, zodat je ook in het buitenland kan bellen met een lokale SIM.

Telefoonlader

MP3-speler

Zonnebril

Pen

Zaklamp / Hoofdlamp
Een hoofdlampje is handig om ‘s nachts te kunnen lezen, of om de weg naar de wc te vinden. Een knijpkat (zaklamp met opwindbare batterij) is handig omdat je je niet druk hoeft te maken of de batterijen nog voldoende krachtig zijn.

Boek
Neem sowieso 2 boeken mee – voor het begin van je trip en om later weg te kunnen ruilen voor nieuwe ‘literatuur’.

Dagboek reisdagboek afbeelding
Hou je ervaringen, ontmoetingen en nieuwe inzichten bij in een reisdagboek. Onderweg doe je zoveel nieuwe indrukken op, dat je heel makkelijk vergeet wat je ook alweer beleefd hebt. Daarnaast is het handig om contactgegevens van mensen, hostels, etc in bij te houden.

 

Reisgids
Wel of niet meenemen? Ga je voor het absolute avontuur, of hou je voor de zekerheid de tips en adviezen van een reisgids bij je.
Actiepunt Al een reisgids uitgezocht?

Zakmes
Een zakmes is altijd handig – of je nou een fles wijn wilt opentrekken, blik wilt openen of reparaties aan je backpack wilt uitvoeren. Onthou een ding: stop m NIET in je handbaggage als je gaat vliegen want dan ben je hem sowieso kwijt…